Azerbaycan’da Ramazan Ayı

Azerbaycan’da Ramazan Ayı

Bu haber 3480 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

11 ayın sultanı değerli ve kutsal olan Ramazan Azerbaycan’da da bütün Türk devletlerinde olduğu gibi gelişiyle sevindiren gidişiyle hüzünlendiren bir aydır.

1992 cü ilden Azerbaycan’da resmi bayram statüsü almış olan Ramazana hazırlıklar öncesinde başlar. Hoş geldin sloganlarına camilerde ve şehrin caddelerinde rastlarsınız.

Müslümanlar bir arada namaz kılmak için camilerde buluşur. Dargın insanlar barışır hasta olan akrabalar ziyaret edilir. Ramazan orucunu tutamayanlar fakir ailelere yardım eder daha çok sevap işleri yapmaya özen gösterirler. Büyüklerle birlikte çocuklar da heveslenerek günün yarısına kadar oruç tutar babalarıyla beraber camiye gider. Bu ayda düğün yapılmaz. Ramazan ayının 15 gününden sonra iftara davetler hızlanır. Çoğu insan toplu iftar yemeğini restoranlarda ve camilerde verir.

Ramazanda insanlar kendilerine çeki düzen verir günahlardan uzak durmağa gayret göstererek günün çoğunu ibadetle geçirir ve daha çok sevap işlerine yönelirler. Yalnız mide değil bütün organlarımızla oruçlu olduğumuzun bilincinde geçiririz ramazanlarımızı.

Bu ayda kutsal kitabımız Kurani Kerim nazil olmuştur. Kadir gecesi Ramazan ayının 19, 21, 23, 25, 27’nci günlerinden birinde olduğu tahmin ediliyor. Bu gece sabaha kadar olan süreçte yatmadan dua ederek Allahtan af dileyen Müslümanlar için özel gün sayılmaktadır.  Kuranda denildiği gibi Kadir gecesi Leylatül Kadir kudretli ve azametli gece bin aydan daha hayırlı olarak kabul edilmektedir. O gece melekler ve ruh rabbinin emri ile yere iner ve sabaha kadar dünya emin amanlık içerisinde olur.

Ramazan ayı sofralar bereketlenir adeta manevi ve ruhen temizleniyor insanlar. Cennetin kapıları açılır cehennem kapıları kapanır. Vefat eden yakınlarının kabrini ziyaret edenler bahar dalları koyar mezar üzerine dua ederler.

Bayram günü için yeni giysiler alınır. Büyükler ziyaret edilir çocuklara hediyeler dağıtılır. Fakir ailelere bayram paketi hazırlanır.

Azerbaycanda Ramazan gerçek bir bayram gibi karşılanır bayram gibi yola salınır. Bayram günleri şehrin merkezinde konserler düzenlenir ve bütün şehir halkı Ramazan ayını sevinçle uğurlamış olmaktadır.

 Gülnare Asgarzade

Azerbaycan/Şeki

24 Mart 2024

ETİKETLER :

ÖNERİLEN HABERLER

DEICMANN BANNER PEGASUS BANNER MG BANNER MC DONALD'S PENTİ İÇ GİYİM
POLİSAN CHAKRA ALIŞ GİDİŞ