Biz de insanız, hata yapabiliriz!

Biz de insanız, hata yapabiliriz!

Bu haber 8618 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

İnsanlar bazen hata yapabilirler. Hatalarımızdan ders alıp, hatalarımızı tekrarlamamak bizim görevimiz.

Ancak bazı mesleklerde çalışanların “Biz de insanız hata yapabiliriz” demeleri kabul edilemez.

Bir cerrahın, “Kusura bakmayın ameliyatta yanlışlıkla hastanın kalbine neşter sokmuşum. Hastayı kaybettik. Ben de insanım, bazen hata yapabilirim”

Bir pilotun, “Pardon yanlışlıkla iniş takımlarını açmayı unutmuşum. İnişimizde aşırı sürtünme olacak. Uçakta yangın çıkabilir. Özür dilerim ben de insanım, bazen hata yapabilirim”

Demesini kabul edebilir misiniz?

Ben etmem. Bazı meslekler vardır sıfır hata ile çalışmak zorundadırlar.

Hasta öldüğünde, uçak düştüğünde, geri döndürülemeyen ölümcül sonuçlar doğuracak işlerde sorumluların hata yapması kabul edilemez.

Eşimin bir arkadaşı hastanede tedavi olurken ciğerlerinde oluşan mikrobu gidermek için kendisine antibiyotik verilmesi gerekmiş.

Doktor, söz konusu mikroba direnci olmayan türdeki antibiyotiği hastaya vermesi gerekirken mikroba dirençli olan antibiyotiğin verilmesini hemşireye söylemiş.

Yaptığı hata kendisine söylendiğinde, yapılan uyarıya karşılık olarak, pişkin pişkin;

“Ben de insanım. Bazen hata yapabilirim” cevabını vermiş.

Bir gece boğaz kenarında park edip ay ışığını seyrettikten sonra eve dönmek üzere arabayı çalıştırdığınızda, araba hızla denize doğru düşerken, direksiyon başındaki arkadaşınızın;

“Eyvah! Geri vites yerine yanlışlıkla ileri vitese takmışım. Ben de insanım hata yapabilirim” Savunmasını kabullenebilir misiniz?

Bazı meslekler vardır, bu meslekleri yaparken hiçbir hata yapmamak gerekir.

Eğer yapılan hata sonucu bir hayat kaybı söz konusu olacaksa, bu tür meslekleri herkese yaptırmamak gerekir.

Belirli bir ehliyet, tecrübe ve beceri gerektiren bu işleri herkese yaptırmamak için kurallar koymak, sınırlamalar yapmak doğru olur. Her mesleği herkes yapamaz.

Her meslek erbabı mesleğini icra etmeden önce, yapacağı işe uygun şartların olup olmadığını ve kendisinin işi yapabilecek bedensel ve ruhsal uygunluğunun bulunup bulunmadığını değerlendirmek zorundadır. Uygun değilse yapacağı işi yapmaması gerekir.

Mikrop dolu, pislik içinde bir ameliyathanede cerrahın hastayı ameliyat etmemesi, yakıtı boşalmış bir yolcu uçağını pilotun havalandırmaması, sarhoş bir otobüs şoförünün direksiyon başına oturup yolculuğa çıkmaması gibi.

Bu sorumluluğun bilinci ile mesleğini yapan insanlar başarılı olurlar. İtibarlı ve güvenilir olurlar.

Bülent Şenver

20.06.2023 

ETİKETLER :

ÖNERİLEN HABERLER

DEICMANN BANNER PEGASUS BANNER MG BANNER MC DONALD'S PENTİ İÇ GİYİM
POLİSAN CHAKRA ALIŞ GİDİŞ